Ege Üniversitesi Türk Dünyası Gençlik Çalıştayı’nda, Türk dünyasının zengin kültürel mirasını ve gençlerin potansiyelini bir araya getirerek benzersiz bir deneyim sunuyoruz. Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Enstitüsü’nün ev sahipliğinde gerçekleşecek olan çalıştayımız, gençlerin Türk dünyasının çeşitli yönlerini keşfetmelerine ve bu alanlarda kendi yeteneklerini geliştirmelerine olanak tanıyor.
Üniversite çatısı altında gerçekleştireceğimiz bu etkinlikte, Türk dünyasıyla ilgili derinlemesine bir öğrenme ve etkileşim ortamı sunuyoruz. Katılımcılar olarak lise öğrencilerine, alanında uzman konuşmacılar eşliğinde yapılan paneller, atölye çalışmaları ve etkileşimli oturumlar aracılığıyla Türk dünyasının çeşitli alanlarına dair bilgi ve deneyim kazandırmayı hedefliyoruz.
Çalıştayımızın bir diğer özel yönü ise, gençlerin kültürel etkinlikler ve komite oturumlarıyla Türk dünyasının zengin mirasını keşfederken aynı zamanda birbirleriyle bağlantı kuracak olup yeni insanlarla tanışma ve kendini geliştirme fırsatı sunmasıdır.
AMACIMIZ
1992 yılında Ankara’da ilki düzenlenen Türkçe Konuşan Devletler Devlet Başkanları Zirveleri ile Türk Devletleri Teşkilâtı’nın temeli atılmıştır. Daha sonrasında Nahçıvan Anlaşması ile birlikte teşkilât hâlini almıştır. Öncesinde Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, kısa adıyla Türk Konseyi veya “Türk Keneşi” olarak anılan örgütün unvanı, 12 Kasım 2021 tarihinde düzenlenen İstanbul Zirvesi sırasında Türk Devletleri Teşkilâtı olarak değiştirilmiştir.
Teşkilâtın amacı Türk Devletleri arasında kapsamlı ve çok taraflı işbirliğini teşvik etmektir. Vizyon belgesinde ele alınan önemli konulardan diğerleri sağlık, tarım, turizm, gümrük, bilgi ve iletişim teknolojileri, enformasyon ve medya, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği, diaspora, eğitim, bilim ve kültür, insani konularda yardım ve kalkınma alanında işbirliği olmuştur. Bu doğrultuda devlet başkanları zirvesinde, Türk Dünyası’nda kurumsal işbirliği, üçüncü taraflarla işbirliği, halklar arasında işbirliği, politika, güvenlik, ekonomik ve sektörel işbirliği konularında elde edilen ilerlemeler kaydedilmiş ve vizyon belgesinde ortaya konulan hedeflere yönelik verilen talimatlar yer almıştır. Çalıştayımızın özelde amacı ise “Türk Dünyası” kavramı, varlığı ve geleceği bağlamında bir farkındalık sağlaması olacaktır. Bu doğrultuda Türk Dünyasının coğrafyası, tarihi, dili, kültürel değerleri, ekonomik potansiyelleri, Devlet ve yönetim yapılanmaları, sorun ve kriz alanları, güçlü yanları vb alanlarının tespit edilerek özellikle 1992 yılından sonra oluşturulan TÜRKSOY, Türk Keneşi, Türk Devletler Teşkilatı vb. ortak kurumları ve faaliyet alanlarını tanıyarak geleceğin Türk Dünyasının oluşturulmasında kişisel hafıza oluşturulmasına katkı sağlanacaktır.
Bu projenin en temel çıktısı şehrimizde eğitimlerini sürdüren yaklaşık 300 lise öğrencisine Türk Dünyasının en kapsayıcı kurumu olan Türk Devletleri Teşkilatının yukarıda çerçevesi çizilen yaklaşımları ışığında, aşağıda gerçekleştirilecek komite ve kriz masaları çalışmaları ile daha yakından tanıtılmış olacaktır.